EBRD dobio zeleno svjetlo za 60 milijuna eura ulaganja u Mplus grupu

Bez autora
May 23 2024

Ugovor o ulaganju, odnosno investicija Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Meritus ulaganja, konkretnije u M Plus Croatia, dobio je odobrenja nadležnih regulatora.

To znači da ugovor vrijedan 60 milijuna eura, dogovoren i potpisan krajem studenoga prošle godine, napokon može u realizaciju.

Kompanija je istovremeno dobila i nove članove u nadzornom i savjetodavnom odboru koje je imenovao EBRD-a, koji ovom investicijom preuzima 28,3 posto udjela u M Plus Croatia (Meritus ulaganja ostaju većinski vlasnik s 59,7 posto udjela).

Jačanje BPO-a

Dokapitalizacija EBRD-a odnosi se na Mplusovu vertikalu eksternalizacija poslovnih procesa (BPO), što je i osnovna i najjača djelatnost grupe koja je lani ostvarila 303 milijuna eura prihoda.

Većina operativnih prihoda, oko 70 posto, ostvarena je upravo u BPO vertikali u kojoj radi i najveći broj ljudi, 84 posto od gotovo 14 tisuća zaposlenih. Investicija EBRD-a omogućit će konsolidaciju pozicije Mplusa na međunarodnom BPO tržištu i to daljnjim širenjem kroz akvizicije i organski rast.

“Očekuju se nove akvizicije komplementarnih kompanija koje će ojačati poziciju grupe na BPO tržištu”, piše u financijskom izvješću Meritus ulaganja za 2023. godinu. Kompaniji one nisu strane jer su ih u posljednjih nekoliko godina realizirali gotovo 20. U tome će sada imati podršku stručnjaka koje je odabrao EBRD, Stephanie Wilson i Derwyna Jonesa.

“Stephanie i Derwyn će u novim ulogama biti u poziciji doprinositi strateškom usmjerenju kompanije i okviru u sklopu kojeg će Mplus ostvariti daljnji rast na BPO tržištu”, kaže predsjednik Uprave Mplus grupe Darko Horvat.

Riječ je o stručnjacima s više do 30 godina iskustva u BPO industriji. Wilson, koja će biti članica nadzornog i savjetodavnog odbora M Plus Croatia, karijeru je započela kao voditeljica korisničke službe za veliku FMCG tvrtku. Bila je glavna direktorica za klijente u EMEA regiji za Teleperformance, a prije toga, između ostalog, i glavna direktorica za operacije u Firstsourceu.

Jones, novi član savjetodavnog odbora društva M Plus Croatia, radio je na izvršnim pozicijama u Dellu, BT-u i SITEL-u, a usmjeren je na poslovne strategije, spajanja i preuzimanja te razvoj proizvoda.

Četiri vertikale

Iako je investicija EBRD-a usmjerena na jačanju pozicije Mplus Grupe u BPO industriji, treba spomenuti da je kompanija prije dvije godine krenula u diverzifikaciju poslovanja. Tijekom 2023. napravili su značajan iskorak u dvije nove vertikale – ljudske potencijale (HR) te eCommerce.

Akvizicijom Manpowera u travnju prošle godine grupa je formirala HR vertikalu pod brendom Workplace. S druge strane, konsolidacijom tvrtki koje pružaju usluge internet trgovine postavili su treću vertikalu pod brendom Eplus Ventures. HR vertikala ostvaruje 26 posto operativnih prihoda Grupe, a eCommerce četiri posto.

Ove godine poslovanje šire i u četvrtu vertikalu – prehrambenu industriju i to nedavnom akvizicijom slovenske Panvite vrijedne 50 milijuna eura. Cilj im je vrlo ambiciozan – biti lider u prehrambenoj industriji u jugoistočnoj Europi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik